Volle rubrieken op CH Exloo

08-06-2023

Het zevende nationaal concours hippique Exloo kon zaterdag 3 juni jl. rekenen op bijzonder veel deelname in de Hackney rubrieken.

Gelijk in de eerste wedstrijd, de lage limietklasse, kwamen veertien Hackney pony’s in de baan. De jury selecteerde eerst en kopgroep van zes en liet daarna een tussengroep overrijden om te kijken of er nog meer bij moesten. Dit bleek zo te zijn want Inge Jansen met Rakker (v. Star Dancer) en Robert de Koning met Dutchman ’s Ivo (v. Stefke-H) werden toegevoegd aan de kopgroep. Acht paarden op rij zetten is nog lastig genoeg maar de jury slaagde er toch in. Anneke Borkent werd op kop geplaats met Luddington Hi Spec (v. Westbourne Hi Tech) van Lambertus Huckriede. De bruine pony heeft een mooie statuur met de hals er goed op en een hoog en ruim voorbeen. Op plaats twee stond Manon Veerman met Black Promisse (v. Heartland Moonshadow) en de nummer drie was Gert Wouters met Leyrun Handsome (v. Jim), die met ruime passen rondging. Louise Pieters en The Sky is the Limit (v. Heartland Moonshadow) raken steeds beter op elkaar ingespeeld en dat leverde een vierde plek op. Inge Jansen en Rakker klommen naar plek vijf en Robert de Koning steeg met Ivo naar de zesde positie. Zevende stond Conviction’s Made in Heaven (v. Carlos van de Wormink) met Jeffry Kinds en Jarin Vos kon het sterke optreden in de eerste oploop van Eclipse Grand Prix (v. Eclipse Moviestar) niet continueren en eindigde als achtste.

Ook in de hoge limietklasse deden veertien deelnemers een gooi naar de overwinning. Ook nu mocht een tussengroep afrijden en het waren Denise van de Brink met May Fairytale (v. Benthof’s Amir) van Gert Wouters en Gerrit van der Kolk met Van’t Kolkland’s Early in the Morning (v. Roscourt Top Secret) die deze kans aangrepen om zich bij de kopgroep te voegen die daarmee uit zeven bestond.

Het was opnieuw Anneke Borkent die de concurrentie voorbleef, nu met Luddington Hi Five (v. Westbourne Hi Tech) van de gebroeders Rast. Foutloos, veel kracht in de achterhand en een hoge knieactie brachten Anneke de winst. Jarin Vos heeft Eclipse Formidable (v. Eclipse Extremist) heel goed in vorm en dat werd beloond met een tweede plaats. De bruine pony was achter heel sterk, voor ruim en heeft veel houding. Hierna volgde Willeke Rozendaal met Noddyvyse One and Onely (v. Sunbeam Star Step) op plek drie, Agnes Arends met Eclipse Undercover (v. Heartland Extravageance) van Bart Freriks stond vierde en Amy Tewis met Noddyvyse i am Here (v. Heartlnad Propet) stond vijfde. Denise van de Brink en Gerrit van de Kolk werden zesde een zevende.

De ereklasse kleine maat kende een hele sterke kopgroep met vier kanshebbers voor de overwinning. Sebastiaan Ardesch rijdt tegenwoordig Highway’s Dream Boy (v. Star Dancer) van Wim Schutte in deze klasse en ging als voorlopig eerste de finale in. De hengst is in vorm en lijkt sterker dan ooit tevoren. Agnes Arends reed de actievol bewegende Best off Both Worlds (v. Jim) ook sterk en werd uiteindelijk derde. Als vierde mocht Dion ten Berge mee de finale in met Noddyvyse Casanova (v. Sunbeam Something Special) en bleef ook vierde. Roel Smits heeft in Conviction’s Challenger (v. Carlos van de Wormink) altijd een potentiele winnaar voor de wagen en wist de voorlopige derde stek ver achter zich te laten, want ze klommen naar de eerste plaats. Challenger zakt van achteren waardoor hij zijn hoge en ruime voorbeentechniek ten volle kan benutten. Voeg daarbij het fraaie front en je hebt een winnaar. Ardesch kwam nog wel in de buurt met Dream Boy en werd tweede.

Met Inge Jansen aan de leidsels won Highway’s Dream Boy wel de damesklasse. De hengst ging opnieuw met veel afdruk en ruimte in de voorhand. Eclipse Formidable bracht het weer tot een tweede positie, nu met Marlouke Vos op de wagen. Zeven van de dertien dames reden de finale en voor Agnes Arends en Best off Both Worlds leverde dit weer het derde geld op. Amy Tewis en Noddyvyse i am Here stonde vierde voor Nathalie Buwalda met Janis van de Kiefkampen (v. Fairview Emperor). De zesde plek was voor Louise Pieters met The Sky is the Limit en met Princess Yentle (v. Heartland Yahooti) sloot Mala van Ree de rij overrijdsters.

Mark de Groot met Eclipse Grasshopper (v. Brookeborough Flash Jack) van Jos Mom en Gijs Rozendaal met Black Sparrow (v. Sir Arie) van de familie Van Nispen domineerden de openklasse grote maat. Twee top hackney’s met een eigen manier van bewegen die niet te vergelijken zijn. Grasshopper heeft een actievol spectaculair voorbeengebruik, Sparrow heel vrij en blij bewegend met een hoog en deftig front. De jury koos voor Grasshopper boven Sparrow!

Lubbert van Oene heeft de hackneymerrie Magic Special Lady (v. Eclipse Flash Dance) van de combinatie Kuyters/van Hezel) onder zijn hoede en werd keurig derde voor Peter Lijffijt met Plain’s Masterpiece (v. Plain’s Question Mark).

De afsluitende tweespanrubriek werd gewonnen door Davy Jordans met Eagle’s Daylight (v. Heartland Sky Lark) en Eagle’s Pocket Rocket (v. X-treme). Hij versloeg bij de herkansing Gert Wouters met Leyrun Handsome en May Fairytale. Derde stond Gerrit van de Kolk met Van’t Kolkland’s Early in the Morning en Van’t Kolklamd’s Early in the Morning).

Foto & Tekst: Geert Bouius