De Hackney

 

De naam 'Hackney' komt van het Franse woord 'Hacquenee' (wat klein paard betekent) hetgeen is afgeleid van het Latijnse woord voor paard 'equus'. De term Hacquenee werd in Engeland, rond 1300, opgenomen als Hackney.

De Hackney komt van oorsprong uit Engeland. Het dier werd voornamelijk in de Graafschappen Norfolk en Yorkshire gefokt. In eerste instantie werd de Hackney als last- en rijdier gebruikt. Men zocht in die tijd naar een luxe snel paard met een groot uithoudingsvermogen.

Destijds betekende Hack rijpaard om het verschil aan te duiden met de zwaardere paarden. Later werd er ook mee aangegeven, dat het paarden betrof die voor de huur-koetsen liepen, omdat van berijden nauwelijks sprake was. De hoog opgooiende gang van de Hackney zit niet echt comfortabel.

In heel Engeland bestond een net van geregelde lijndiensten voor zowel post als personen vervoer. (Royal Mail).

Rond de jaren 1900 werden de eerste Hackney’s in ons land ingevoerd. Door het elegante uiterlijk werden de paarden al snel aangekocht als bespanning voor de luxe équipages in de grote steden en op de toen nog veelvuldig voorkomende buitenplaatsen. De belangstelling voor de luxe équipagepaarden daalde echter toen na de eerste wereldoorlog het gemotoriseerde vervoer zijn intrede deed en de spoorwegen het personenvervoer overnamen.

Het gebruik en de fokkerij stonden op een heel laag pitje. Na de 2e wereldoorlog nam de belangstelling voor de Hackney weer toe, voornamelijk door de mogelijkheden de paarden meer hobbymatig te houden en voor de sport.

In eerste instantie werd alleen in de grote maat gefokt, maar men wilde ook een ponymaat Hackney gaan fokken. Er werd gekruist met de Fell pony, waaruit uiteindelijk de huidige kleine maat Hackney ontstaan is.

Raskenmerken

Het lichaam is harmonieus en evenredig gebouwd. Het hoofd is edel en de ogen stralen intelligentie uit. De hals is niet te kort, loopt over in een sterke rug en eindigt in een sterk, niet te zeer afhangend kruis. De schouder is krachtig en schuin. De bovenarm is goed ontwikkeld. Het beenwerk en de voeten zijn sterk en hebben een goede bodemstand. Het gangwerk is vlot, vierkant, elegant en zeer verheven.
De Hackney wordt gefokt in twee maten; de grote maat betreft dieren met een schofthoogte van 1.40 m. en hoger. De kleine maat betreft dieren kleiner dan 1.40 m.

De Hackney wordt in diverse aangespannen disciplines gebruikt. Veruit het meest worden ze gebruikt voor het concours rijden. Met recht worden ze door hun verheven, elegante gangen de "Ballerina's van de concoursvelden" genoemd.

Aangespannen sport

Op de Nederlandse concoursvelden ziet men tegenwoordig Hackney’s afkomstig uit de Nederlandse, Engelse en Amerikaanse fokkerij. Wel is van belang, dat voor het uitbrengen op de Nederlandse concoursen de Hackney’s geregistreerd zijn in sectie A of C van het Engelse of het Nederlandse Hackney-stamboek dan wel middels DNA aangetoond is, dat het paard/pony tenminste 3 generaties zuiver Hackney-bloed voert.