Vijfde kampioenstitel voor Els d’ Achard en Here I Am op 75 - jarig jubileumconcours hippique van Rijs

12-08-2022

Concours Hippique Rijs hield zaterdag 6 augustus haar jubileumconcours vanwege haar 75-jarige bestaan.

Deze feestelijke editie kreeg extra glans vanwege het prachtig mooie weer en veel publieke belangstelling rondom de zandpiste van manege Gaasterland en op de tribune. De organisatie had het ereklasse kampioenschap Hackney’s kleine maat toegewezen gekregen en dat werd een prachtige titelstrijd met een glorieuze kampioen in Here i Am (v. Heartland Bust Your Buttons) van Willem van Wanrooij en gereden door Els d’Achard van Enschut.

Het kampioenschap kende zeven deelnemers waarvan er vier werden uitgenodigd voor de verplichte stand-show. Als eerst mocht Lambertus Huckriede Brookfield Olympic Dreams (v. Aghaderg Brookfield) individueel voorstellen.  Sinds CH Opmeer brengt Huckriede deze deftig merrie van mede-eigenaren Paulien Peters, Melita Peters en Jimmy Peters uit Engeland, uit in de ereklasse en werd een keer derde en tweede. Ook nu showde de kleine merrie zich met veel allure waarbij het voorbeen gebruik hoog en ruim was. Het front is aansprekend. Werner Sweens was daarna aan de beurt met Leyrun Headliner (v. Rocky) en de hengst was in topvorm. Hij ging zitten en klom er hoog met een zeer hoge en ruime voorhand. Anneke Borkent had Brookfield May Way (v. Aghaderg Brookfield) ingeruild voor haar limietpony Luddington Hi Five (v. Westbourne Hi Tech) van de gebroeders Rast. Deze talentvolle pony was in de stand-show iets onregelmatig in de voorhand. Als laatste was het de beurt aan titelverdedigster Els d’Achard van Enschut met viervoudig kampioen Here i Am. Deze hengst blijft week in week uit imponeren en ging ook nu met veel kracht en afdruk door de baan. De hals staat er heel mooi op en de bewegingen zijn flitsend, hoog en ruim. Na de individuele presentatie mochten Anneke Borkent en Hi Five als vierde opstellen en de andere drie reden nogmaals af voor de titel. Dat dit overbodig was met betrekking tot de kampioen was vrij snel duidelijk, dat werd Here I Am, maar wie werd reserve kampioen? Lambertus Huckriede bleek de beste papieren te hebben omdat bij de 17-jarige Headliner van Werner Sweens de pijp een beetje leeg raakte. Voor Els d’Achard en Here I Am was dit kampioenschap de vijfde op rij.

In de ogen jury was kampioen Here i Am het perfecte plaatje: “Hij heeft een geweldig mooi front en heeft een super voorbeengebruik en sterke achterhand. Zo hoort een Hackney te lopen. De nummer twee waardeerde zich geweldig op in de stand-show maar mist het krachtige achterbeen van de kampioen. Nummer drie liep een hele sterke eerste omloop en stand-show maar kon in de finale niet meer meekomen en nummer vier was onregelmatig in de voorhand.” Voor Els was deze titel heel bijzonder omdat het voor het eerst was dat haar vader er bij was.

Eerste oranje

In de limietklasse kleine maat won Eclipse Double Dutch (v. Eclipse Moviestar) zijn eerste oranje rozet. De zwarte pony is in eigendom van de familie Mom en wordt gereden door Frank Arends. Anneke Borkent won met Ardingly’s Hot Chocolate (v. Eclipse Hurricane) de openklasse en de damesklasse en Gijs Rozendaal zegevierde met Black Sparrow (v. Sir Arie) in de openklasse grote maat.

Bron: De Paardenkrant

Foto: Geert Bouius