Van ’t Kolklands Early in the Morning en Van ’t Kolklands Standing Ovation opnieuw kampioen tweespannen Noord

23-07-2023

Op het avondconcours van de Hynstedagen Tytsjerksteradiel op Sumarreheide streden vrijdagavond 21 juli vier tweespannen om de kampioenstiel tweespannen van regio Noord.

De pony’s Van ’t Kolklands Early in the Morning (v. Roscourt Top Secret) en Van ’t Kolklands Standing Ovation (v. Heartland Hi Tech) van de 68-jarige Gerrit van der Kolk liepen als een echte eenheid en waren in hoofd en halshouding het meest gelijk. In de finale moesten zij het opnemen tegen Gert Wouters met May Fairytale (v. Benthof’s Amir) en Leyrun Handsome (v. Jim), twee pony’s die met veel drive en krachtige bewegingen rondgingen. De jury koos voor het meest gelijke span en dat was het tweetal van Gerrit van der Kolk die dit jaar 50 jaar in het vak zit.

Ondanks het verlies bij de tweespannen ging Gert Wouters wel met een overwinning naar huis. Hij won de lage limietklasse met Leyrun Handsome die bijzonder sterk over de benen ging en gen misse pas maakte. Wel miste de winnaar oprichting wat het beeld mooier zou maken. Deze oprichting had The Sky is the Limit (v. Heardland Moonshadow) met Louise Pieters wel. Haar vosje was heel deftig in de voorhand en werd tweede voor Jarin Vos met Eclipse Grand Prix (v. Eclipse Moviestar). Als vierde mocht Sebastiaan Ardesch met Rakker (v. Star Dancer) van M. Oosterlaar mee overrijden en eindigden als vierde.

Ook in de hoge limietklasse mochten vier pony’s naar de herkansing. Het was de bijzonder deftige Eclipse Formidable (v. Eclipse Extremist) die in handen van Jarin Vos de ereronde aan mocht voeren. De pony is mooi rond in de houding en beweegt ruim. Gerrit van de Kolk reed Van ’t Kolklands Early in the Morning in een rustig tempo zodat elke pas uitgemeten werd. Het leverde de tweede plaats op. De krachtig en ruim bewegende Eclipse Undercover (v. Heartland Extravagance) van Bart Freriks werd derde in handen van Agnes Arends. Inge Jansen werd nu vierde met Bernard van de Wormink (v. Brookfield May Way) van de combinatie Schutte/Jansen.

Drie van de vijf deelnemers in de ereklasse mochten nogmaals afrijden voor het oranje rozet. De statig en mooi op de achterhand steunende Noddyvyse Cassanova (v. Sunbeam Something Special) won de wedstrijd. Dion ten Berge liet hem er mooi inklimmen. Hierbij mocht Louise Pieters Black Jack (v. Gallant Monarch) opstellen. De zwarte pony ging voor en achter sterk van de vloer en bleef het front er goed ophouden. Het front was bij Highway’s Dreamboy (v. Star Dancer) deze keer iets minder voornaam. Over de benen gaat de hengst altijd met veel afdruk en kracht. Nu was de derde platst zijn deel.

In de damesklasse met Inge Jansen aan de leidsels had Dreamboy meer front, maar het was nog niet voldoende voor de winst. Die ging enigszins verrassend naar Gerlinde Vos met City Bar’s Don Juan (v. Mistral) van zus Marlouke. Don Juan had het tempo er goed in en ging bijzonder sterk en constant over de benen. Voor Louise Pieters en Black Jack was nu het derde geld. Marlouke Vos zelf werd vierde met Eclipse Formidable van broer Jarin. De enige grote maat Hackney tussen de pony’s was Tivoli Sir Winston (v. Renvyle The Real Deal) van Gert Wouters en werd gereden door Denise van de Brink. Zij kon in de finale haar voorlopige tweede plek niet vasthouden en werd vijfde.

De rubriek voor Young Riders was met drie deelnemers niet hele groot en werd dan ook in een keer geplaatst. Het was opnieuw Dion ten Berge met Noddyvyse Cassanova die de koppositie opeiste. Lotte Riezebos werd tweede met Van ’t Kolklands Early in the Morning en Roy Cornelisse werd derde met Eclipse Grand Prix.

Tekst & Foto: Geert Bouius