Nationaal Concours Hippique op Hemelvaartsdag in Bennekom

21-05-2022

Voor paardenliefhebbers én dagjesmensen

Op donderdag 26 mei a.s. vindt voor de 115e keer het Nationale Concours Hippique plaats op de kasteelweide van Kasteel Hoekelum in Bennekom. Circa 250 (!) paarden geven deze dag tussen 8.00 en 17.30 uur acte de présence. Dit oudste concours van Nederland behoort inmiddels tot de ‘eredivisie’ van de Nederlandse paardensport.

Springruiters trappen af
De springruiters trappen deze donderdag vanaf 8.00 uur af met het springen in de groene grasweide voor het kasteel. Hindernissen tot maar liefst 1.40 meter worden zowel in de ochtend als in de middag getrotseerd door de ruiters met paarden uit verschillende klassen.

Aangespannen paarden
Na deze indrukwekkende springkunsten, gaat het programma om 9.30 uur verder met een echt shownummer: de aangespannen paarden. Drie paardenrassen zetten deze dag hun beste beentje voor: de Hackneys, de Friezen en de Tuigpaarden. Deze drie paardenrassen treden zowel op met enkelspannen als met tweespannen. Ook kunnen bezoekers hun hart ophalen op het moment dat de paarden en rijders uit de ereklasse de wei betreden. Echte nationale toppers die letterlijk hun sporen hebben verdiend. Een prachtige show met traditionele (rij-)tuigen en bijpassende kleding. Terwijl de
paarden en spannen strijden om de titel, wanen bezoekers zich weer even terug in de tijd.

Speciale gast: dressuuramazone Adelinde Cornelissen
Speciaal voor deze 115e editie komt Adelinde Cornelissen naar Bennekom voor een unieke demonstratie. Adelinde rijdt al sinds haar zesde paard en werd 2007 Nederlands indoorkampioene tijdens de Grand Prix van Roosendaal. Tijdens de Olympische Spelen in Londen veroverde zij voor Nederland de zilveren medaille. Na de demonstratie, die om circa 11.45 uur start, geeft zij nog enkele clinics. Zij helpt tijdens deze clinics een aantal dressuurruiters een stap verder bij hun
dressuuruitdagingen. Deze unieke interactie tussen Adelinde en de deelnemers is voor iedereen te volgen.

Topsport met een Koninklijk tintje
Zijne Majesteit de Koning heeft ter gelegenheid van het 115e Concours Hippique een Koninklijke medaille ter beschikking gesteld. Het bestuur is zeer vereerd om deze medaille tijdens het concours uit te mogen reiken. En passend bij deze unieke gelegenheid geeft een delegatie van de Koninklijke Stallen rond 13.15 uur een mooie show weg op deze dag.

Menmarathon
Al jaren organiseert het concours een menmarathon. Dit jaar is dat een minimarathon, waarbij de aanspanningen elkaar uitdagen door een hindernisparcours op tijd en strafpunten te doorlopen. Pony’s, paarden, enkel- en tweespannen en soms vierspannen doen mee aan deze spectaculaire uitdaging.

Leuk dagje uit voor de kids
Of je nou voor het eerst kennismaakt met de paardensport, of al een echt paardenmeisje of paardenjongen bent, voor alle kids is deze dag rondom het kasteel veel te doen. Natuurlijk staat een gratis rondje op de pony op het programma, maar ook demonstraties, een puzzeltocht en een echt hindernisparcours voor de jongsten ontbreken deze dag niet.
Paardrijden en hardlopen komen samen Tijdens dit concours wordt voor de vijfde keer een Ride & Run georganiseerd speciaal voor pararuiters en valide ruiters. Een Ride & Run is een evenement waarbij paardrijden en hardlopen samenkomen. Samen met een paard of pony wordt zo snel mogelijk een traject afgelegd. En ondanks dat dit onderdeel een recreatief karakter heeft, gaat iedereen tot het uiterste om te winnen. Een echt spektakel dus!

Unieke oude postkoets
Ieder jaar op Hemelvaartsdag rijdt de senaat van de Wageningse studentenvereniging Ceres met de Mailcoach, de postkoets, naar Bennekom. De Mailcoach, een echte Engelse Parkdrag, is in 1958 door oud-leden aangeboden aan de Wageningse studentenvereniging. Het is een van de weinige echt originele postkoetsen in Nederland die nog daadwerkelijk de weg op kan. En op 26 mei a.s. dus met eigen ogen weer te aanschouwen.

Praktische informatie
Op donderdag 26 mei a.s. zijn bezoekers van 8.00 uur tot 17.30 uur van harte welkom op de kasteelweide van Kasteel Hoekelum, Edeseweg 124 in Bennekom. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Ben je ouder dan is de entreeprijs € 10,00. Parkeren kan aan de Zandlaan te Ede, maar kom bij voorkeur op de fiets. Zo draagt iedereen bij aan een duurzaam concours. Het definitieve programma wordt enkele dagen voor het concours gepubliceerd. Neem dan een kijkje op: www.chbennekom.nl