Nathalie Buwalda dameskampioen met Hackney Janis van de Kiefkampen

29-09-2024

Ook de Hackney rijders waren uitgenodigd op het (dorps) feest van het jubilerende concours hippique van Hoogland dat afgelopen zaterdag voor de dertigste keer werd georganiseerd.

Voor de dames van regio Noord stond het kampioenschap op het programma en na een spannende stand show ging het kampioenlint naar Nathalie Buwalda met de merrie Janis van de Kiefkampen (v. Fairview Emperor) van Stal Haak uit ter Apel.

Vijf dames bonden de strijd met elkaar aan, de beste drie werden uitgenodigd voor de verplichte stand show waarbij de pony’s individueel aan de jury worden voorgesteld. Als eerste mocht de als voorlopige derde geplaatste Inge Jansen met de goedgekeurde hengst Highway’s Dream Boy (v. Star Dancer) van Wim Schutte zich presenteren en dat deed ze heel sterk. De sterke achterhand en ruime voorhand zijn de sterkste punten. Als tweede mocht Nathalie Buwalda haar pony voorstellen en de 12-jarige merrie zich geweldig zien. Met een zeer ruime voorhand en deftig hoog front wist zij de jury te imponeren. Hierna was het de beurt aan Louise Pieters met The Sky is the Limit (v. Heartland Moonshadow), die in de eerste omloop bijzonder sterk optrad en er hoog inklom. In de stand show bleef het vosje er mooi overheen kijken maar was in de achterhand nu iets minder krachtig. Dat kostte Pieters de titel want de ging naar Buwalda en Janis van de Kiefkampen.

Nickery Boy Memoriaal

De Hackney ’s begonnen met de lage limietklasse waarin Kimenai en Eclipse Sunrise (v. Eclipse Moviestar) op eenzame hoogte stonden. De zwarte hengst weet keer op keer te imponeren met zijn ruim grijpende voorhand en was ook nu de beste. Sebastiaan Ardesch had Special Artist Charly (v. Carlos van de Wormink) ook heel best aan het lopen en werd tweede voor Henk de Bruin met Gentleman (v. Gin’s Black and White).

In de hoge limietklasse ging het niet alleen de overwinning maar ook om de Nickery Boy bokaal of Memoriaal zoals de bokaal ook wel genoemd wordt. De best presterende limiet pony van regio Noord wint deze befaamde bokaal, die genoemd is naar meervoudig kampioen uit de jaren zeventig, Nickery Boy. Louise Pieters met The Sky is the Limit had een punt achterstand op Henri Hutten met Maroanka’s Bellisimo (v. Heartland Moonshadow) en had die na de eerste omloop ingelopen. Tijdens het overrijden pakte Hutten alsnog de winst voor Pieters en won daarmee ook de Nickery bokaal.

De ereklasse leverde een overwinning op voor Femke Kimenai met Stefke-H (v. Sunbeam Vindicator) van Jos Havermans, maar kreeg bijzonder veel tegenstand van Gert Wouters met May Fairytale (v. Benthof’s Amir), die haar beste wedstrijd van het seizoen liep.

Bron: De Paardenkrant / Geert Bouius
Foto: Johnnij van Ingen