Mooie Hackney sport op landgoed Hoekelum in Bennekom

16-05-2024

 

Voor de 117de keer werd concours hippique Bennekom gehouden met een groot aantal  Nederlandse Hackneyrijders die volop streden om de ereplaatsen.

Het was Anneke Borkent met Luddington Hi Five (v. Westbourne Hi Tech) van de gebroeders Rast die de openingsrubriek op haar naam schreef. In deze limietklasse kleine maat werden drie aanspanningen uitgenodigd voor het overrijden.  Els D’Achard van Enschut met Heartland Incredible (v. Heartland Moonshadow) van de Amerikaanse Kay Marschel en Kees Kimenai met Eclipse Sunrise (v. Eclipse Moviestar) legen Anneke het vuur aan de schenen maar moesten toch hun meerdere erkennen in de sterk bewegende Hi Five. De pony van D’ Achard van Enschut trad ook heel actievol op en werd tweede voor Kees Kimenai waarvan de pony iets scheef in de stelling was.

De ereklasse kende maar liefst zes herkansers met opnieuw een duel  tussen Els D’Achard met Here i Am (v. Heartland Bust Your Buttons) en Anne Borkent met Ardingly’s Hot Chocolate (v. Eclipse Hurricane) van Rast.  Het was Here i Am die de wedstrijd dicteerde en won. Voor de jury was de afstand tussen de eerste twee geplaatsen en de rest groot. Bud Bongers met Five Oaks Amigo (v. King’s Bandelero) werd de best off te rest en werd derde. Femke Kimenai klom naar de vierde plek met Stefke-H (v. Sunbeam Vindicator) van Jos Havermans. De verrassend goed voor de dag komende Tip Top (v. Heartland Bust Your Buttons) werd verdienstelijk vijfde in handen van Edwin van de Bogaard. Rianne Kimenai haar Eagle’s Performer verloor een ijzer en werd zesde.

Ook in de damesklasse waren Van Enschut en Borkent aan elkaar gewaagd maar Emmy Hoogendoorn en  Sambouca (v. Star Dancer) pakten heel verassend de koppositie na de eerste omloop. Sambouca ging mooi zitten en was hele ruim in de voorhand, maar in de finale was de koek op en werd ze uiteindelijk derde voor Yvonne van Velsen en Five Oaks Amigo die ook mee mochten in de finale. Anneke Borkent met Luddington Hi Spec (v. Westbourne Hi Tech) van Rast wist als eerste te eindigen voor  Els D’Achard met Heartland Heartbreaker (v. Heartland Moonshadow) van Van Wanrooij. De zwarte Heartbreaker had de meeste actie in de benen waar Hi Spec elke pas mooi afmaakte.

De limietklasse grote maat ging vrij eenvoudig naar  Lambertus Huckriede met de hengst Sallandt’s Long Train Running (v. Renvyle The Real Deal). Lubbert van Oene steeg een plekje tijdens het overrijden met Magic Special Lady (v. Eclipse Flash Dance) van de combinatie Kuyters/Van Hezel). Voor Jan de Leijer en One and Only (v. Wentworth Ebony) van Tom de Laat was plek drie.

Mark de Groot won de ereklasse grote maat met Eclipse Grasshopper (v. Brookeborough Flash Jack) van Jos Mom. Gijs Rozendaal reed Black Sparrow (v. Sir Arie) naar het zilver en Peter Lijffijt werd derde met Plain’s Masterpiece (v. Plain’s Question Mark)

Lambertus Huckriede pakte het laatste oranje rozet van de dag bij de tweespannen met de broers Luddington Hi Five en – Hi Spec. Hij versloeg Davy Jordan met de eeneiige tweeling Jade – en Jamie van de Wormink, die beide van Carlos van de Wormink als vader hebben.

Geert Bouius