Leyrun Royal Dance verrast op jubilerend Oranjeconcours De Bilt-Bilthoven

30-04-2023

Vorige week donderdag op Koningsdag, openden de Hackneyrijders hun nieuwe seizoen in De Bilt waar de organisatie haar 40-jarig jubileum vierde.

De dag begon met een lage limietklasse waarin vijf pony’s een herkansing kregen. Winnaar werd Gijs Rozendaal met Chestnut’s Stepping Stone (v. Frogland’s Early in the Morning) die een hele vaste koers liep. Plek twee ging naar Bud Bongers met Heartland I Will (v. Heartland Moonshadow) van Piet Graumans en als derde mocht Kees Kimenai opstellen met Ardingly’ s Brookfield (v. Brookfield May Way). Davy Jordans heeft in Jamie van de Wormink (v. Carlos van de Wormink) een pony die goed over benen gaat en ook het halsje er mooi heeft opstaan. Hij werd vierde voor Judith Blok met Heartland Succesful (v. Heartland Heartbreaker) die in een veel te hoog tempo liep.

In de tussenlimiet ging de overwinning naar Frank Arends met Eclipse Double Dutch (v. Eclipse Moviestar) van Jos Mom. Een pony die elke pas heel mooi uitmeet met een heel ruim voorbeen. Werner Sweens behield tijdens het overrijden zijn tweede plaats met Maroanka’s Bellisimo (v. Heartland Moonshadow) die langdurig geblesseerd is geweest maar weer op de weg terug lijkt. Derde werd Joop Schaap met de actievolle Heartland Texman die ook Heartland Moonshadow als vader heeft. Vierde bleef Frans Kuyters met Pepper K , ook alweer van dezelfde vader.

De verrassing van de dag zat in de hoge limietklasse. Leyrun Royal Dance (v. Heemhoeve’s Prince Caspian) van en gereden door Werner Sweens. Wat een plaatje! Deze goedgekeurde hengst kon vorig jaar september gekocht worden en na veel trainingsarbeid, geduld en afwachten blijkt hij een ware metamorfose te zijn ondergaan. De 7-jarige Royal Dance had de hals er bovenop staan en liep met de oortjes naar voren op zijn aansprekende hoofd. Daarbij waren zijn bewegingen spectaculair hoog, ruim en zuiver. Dat hij in beweging actievol is, was bekend, maar nu hij zich ook nog zo opricht maakt het plaatje compleet. De overwinning werd niet cadeau gegevens want Els D’Achard van Enschut gaf veel tegenstand met Heartland Heartbreaker (v. Heartland Moonshadow) die ook veel actie laat zien en dus moest de arbiter beslissen.

Els won wel de ereklasse kleine maat met een geweldig showende Here I Am (v. Heartland Bust Your Buttons) van W. van Wanrooij. Ook won zij de wisselprijs van de Stichting Oranjeconcours de Bilt).  Femke Kimenai had de nodige moeite om Stefke-H (v. Sunbeam Vindicator) van Jos Havermans bij zicht te houden maar werd wel tweede voor Joop Schaap met Heartland Magic Man (v. Heartland Equality). In deze sterke kopgroep van zes werd Bud Bongers vierde met Five Oaks Amigo (v. King’s Bandelero)en Rianne Kimenia vijfde met Eagle’s Performer (v. Heartland Propet). Davy Jordans was via een tussengroep bij de kopgroep gekomen en eindigde met Eagle’s Pocket Rocket (v. X-treme) zesde.

De ereklasse grote maat was matig van niveau en kreeg Mark de Groot met Eclipse Grasshopper (v. Brookborough Flash Dance) van Jos Mom als winnaar. De hengst wilde in de eerste omloop niet aanpakken en kreeg toch een herkansing. Ook tijdens deze herkansing lukte het nog niet echt. Met een sterk en constant showende Plain’s Beau (v. Plain’s Black Magic) leek Dirk Beijerinck de winnaar maar hij werd derde achter Peter Lijffijt met Plain’s Masterpiece (v. Plain’s Question Mark).

Alvorens de ereronde van start ging werd Piet Lijffijt gehuldigd omdat als de veertig edities deelnemer is geweest.

Vanwege het grote aantal inschrijvingen werd de damesklasse in twee groepen verreden. Els D’Achard won de eerste groep met Heartland Incredable (v. Heartland Moonshadow) van Kay Marschel uit de USA. De bruine pony was bijzonder actievol en had een mooi front. Keurig tweede werd Margo Arends met Eclipse Double Dutch en met Noddyvyse I am Here (v. Heartalnd Propet) werd Amy Tewis derde.

De tweede groep werd gewonnen door Ilse Sweens met Maroanka’s Bellisimo die veel ruimte liet zien. Yvonnr van Velsen pakte verdiend plek twee met Five Oaks Amigo en derde werd Henriette D’Achard van Enschut met Heartland He’s Never Too Late (v. The Postmaster). De kopgroep bestond uit vijf pony’s en vierde werd Deborah van den Boogaard met Uniek (v. Iron Mike) van haar vader Anton Ebbelaar. Jelke Meulemeesters liet Millmasters Filly (v. Rooy’s Tieske) heel sterk draven en werd vanuit een tussengroep toegevoegd aan de kopgroep en werd heel mooi en verdiend vijfde.

Foto & Tekst: Geert Bouius