Jarin Vos wint met Eclipse Formidable ereklasse kampioenschap Noord

25-08-2023

Op het Landgoed Zwaluwenburg bij Elburg hield de Warmbloedpaardenfokvereniging Oldebroek en Omstreken zaterdag 19 augustus voor de 76ste keer hun fokdag en tuigpaardenconcours Zwaluwenburg.

De Hackney rijders van regio Noord zorgen voor volle rubrieken met als hoogtepunt het kampioenschap ereklasse. Een geweldige titelstrijd met louter top Hackney ’s die uiteindelijk werd beslist in het voordeel van Jarin Vos met de deftige uit de limietklasse afkomstige 8-jarige Eclipse Formidable (v. Eclipse Extremist).

Als één van de beste limietpony’s was Eclipse Formidable uitgenodigd voor het kampioenschap, maar Jarin twijfelde of hij zijn pony zou starten in de hoge limietklasse of het kampioenschap. Toen de limietklasse een openklasse werd wilde hij toch de uitdaging van het kampioenschap aangaan. Een plek bij de eerste vijf zou al heel mooi zijn! Dit lukte heel gemakkelijk en met een voorlopige tweede plaats gingen ze de verplichte stand show in. Ook een fenomeen wat Jarin nog nooit eerder gereden.

Duidelijke winnaar

Als eerste mocht de als voorlopig vijfde geplaatste Louise Pieters haar Black Jack (v. Gallant Monarch) individueel aan de jury presenteren. De zwarte pony was in vorm met veel actie in de voorhand en klom uiteindelijk een plekje en werd vierde. Roel Smits en Conviction’s Morning Sky (v. Heartland Moonshadow), ook een limietpony, gaven iets toe op hun eerdere optreden en werden vijfde. De top drie bestond uit Jarin Vos met Eclipse Formidable, Henri Hutten met Westbourne Hallmark (v. Hurstwood Sunbeam) en Sebastiaan Ardesch met Highway’s Dream Boy (v. Star Dancer) van Wim Schutte die de koppositie bezat. Deze drie werden uitgenodigd nogmaals af te rijden voor de titel. Het was de bruine Formidable die bijzonder deftig in het de houding bleef en met een ruim voorbeen gebruik alles uit de kast haalde en maar bleef showen. Dream Boy liep met veel afdruk en was met name in de achterhand sterker dan Formidable, echter hij mistte verhevenheid in het front. Dat had de 17-jarige Hallmark dan wel weer maar die verloor jammer genoeg een ijzer en werd door zijn eigenaar opgesteld en daarmee automatisch derde werd. Kampioen werd Jarin Vos uit Nunspeet met de super deftige Eclipse Formidable. Voor de jury een duidelijke winnaar: “De kampioen waardeerde zich geweldig op in de stand show en heeft en machtig mooi front. De nummer twee heeft dat niet maar was wel goed over de benen. Ook de nummer drie liep een goeie stand show maar viel daarna een beetje uit elkaar en verloor ook nog een ijzer.”

Er was meer succes voor stal Vos want zus Marlouke won met de kersverse kampioen ook de damesklasse en eerder op de dag winst Jarin met Eclipse Grand Prix (v. Eclipse Moviestar) ook de lage limietklasse te winnen. Hierin werd Louise Pieters verdienstelijk tweede met het vosje The Sky is the Limit (v. Heartland Moonshadow). Roel Smits pakte de hoogste eer in de openklasse met Conviction’s Challenger (v. Carlos van de Wormink) en Gerrit van der Kolk pakte de zege bij de tweespannen.

Bron: De Paardenkrant
Foto: Geert Bouius