Els D'Achard van Enschut opent seizoen met drie overwinningen

05-05-2024

Koningsdag is traditioneel de opening van het buitenseizoen op het Oranjeconcours De Bilt- Bilthoven. Els D’ Achard van Enschut uit Dorst begon het nieuwe seizoen voortreffelijk met drie oranje rozetten.

De eerste overwinning werd gewonnen in de hoge limietklasse kleine maat met Heartland Heartbreaker (v. Heartland Moonshadow) van Willen van Wanrooij. In de finale met vier was de zwarte hengst niet te verslaan. Een hoge flitsende actie is het kenmerk van deze Heartbraker, die ook bijzonder sterk in de achterhand is. Werner Sweens klom een plekje met Leyrun Royal Dance (v. Heemhoeve’s Prince Caspian). Kees Kimenai wist met Ardingly’s Brookfield (v. Brookfield My Way) ook een plekje te klimmen en dat ging  ten kostte van Bud Bongers met Heartland I Will (v. Heartland Moonshadow), die sterk begon maar in de finale teveel fouten maakte.

De ereklasse kleine maat blijft in De Bilt het domein van Here I Am (v. Heartland Bust Your Buttons) van ook Van Wanrooy.  Els D’Achard liet de bruine hengst er ruim en hoog grijpende inklimmen, waardoor de concurrentie op afstand werd gehouden.  De jury liet vijf pony’s overrijden en zette Roel Smits op de tweede plaats met Conviction’s Challenger (v. Carlos van de Wormink). Ook deze hengst klom er mooi in en was spectaculair in de voorhand. Bud Bongers bleef derde met Five Oaks Amigo (v. King’s Bandelero) en de zusjes Kimenai deden aan stuivertje wisselen, want Rianne klom naar de vierde stek met Eagle’s Performer (v. Heartland Propet) en dus zakte Femke met Stefke-H (v. Sunbeam Vindicator) van Jos Havermans naar de vijfde plaats.

Met de bruine Heartland Incredible (v. Heartland Moonshadow) pakte Els haar derde oranje rozet. Incredible is ook in eigendom van de Amerikaanse Kay Marschel en bleef ook in de finale de show stelen. Femke Kimenai pakte plek twee met Stefke-H en Yvonne van Velsen werd derde met  Five Oaks Amigo voor Rianne Kimenai en Eagle’s Performer Deborah Dat en Jade van de Wormink moesten hun voorlopige derde plek laten varen en werden vijfde.  Ilse Sweens met de 19-jarige Leyrun Headliner (v. Rocky) van Jos Mom, kon in de finale niet meer meekomen en zakte van plaats twee naar de zesde plaats.

In de openingsrubriek, de lage limietklasse, zette Kees Kimenai zijn zegereeks voort met Eclipse Sunrise (v. Eclipse Moviestar). Davy Jordans met Jade van de Wormink (v. Carlos van de Wormink) werd verrassend tweede en hield Rob D’Achard van Enschut met Heartland Take That (v. Heartland Bust Your Buttons) van Mrs. Kay Marschel uit Dalles USA. Achter zich.

Dan was er één wedstrijd voor de Hackney ’s grote maat en die leverde een overtuigende overwinning op voor Mark de Groot met Eclipse Grasshopper (v. Brookborough Flash Jack) van Jos Mom. Peter Lijffijt werd tweede met Plain’s Masterpiece (v. Plain;s Question Mark) en Lubbert van Oene werd derde met Magic Special Lady (v. Eclipse Flash Dance) van de heren Kuyrters en van Heezel. Met de vierde plaats kwam Gerard Zwartjens en Tivoli Amarillus (v. Plain’s Liberator) slecht weg..

Tekst & Foto: Geert Bouius