Dubbelslag voor Kees Kimenai en Manon Alting-Veerman op Noordelijke Tuigpaarden Dag Exloo

25-04-2024

Voor de Hackneyrijders stonden zaterdag 20 april vijf rubrieken op het programma van de Noordelijke Tuigpaarden Dag Exloo in het Hippisch Centrum aldaar.

Dat Kees Kimenai zijn Hackney pony’s al vroeg in het seizoen in vorm heeft, bleek wel uit de twee overwinningen die hij boekte. In de eerste limietklasse had Kees in de deftige en bijzonder actievolle Eclipse Sunrise (v. Eclipse Moviestar) de winnaar. De meeste concurrentie kwam van Louise Pieters met de fraaie The Sky is The Limit (v. Heartland Moonshadow), die ook krachtig en ruim rondging en tweede werd. Gerlof Jansma was de derde overrijden in deze klasse en werd met Princess Betty (v. Noble Rebel) derde.

Ook in de rubriek voor nieuwelingen Hackney’s trok Kimenai aan het langste eind met Ardingly’s Renvyle (v. Renvyle Bobby’s Boy) die net als twee weken in eerder in Ambt Delden de meeste indruk maakte op de jury. Actievol over de benen, mooi in het front liep de zwarte pony naar de koppositie. Dit alles zonder overrijden en dat was jammer want de nummer twee King ’s Maroanka’s Midnight Prince (v. Heemhoeve ’s Prince Caspian) met Harm Hamstra aan de leidsels deed niet veel voor de winnaar onder. Derde werd Gert Wouters met Magic Little Elvis (v. Stefke-H).

De tweede limietklasse met de iets ervarener pony’s leverde winst op voor Manon Alting –Veerman met Black Promisse (v. Heartland Moonshadow). De zwarte pony is een waar drafmachientje die actievol optrad en dat in een mooie stelling deed. Nathalie Buwalda bood goed tegenstand met Janis van de Kiefkampen (v. Fairview Emperor) die ook veel beweging in huis bleek te hebben. Met Maroanka’s Bellisimo (v. Heartland Moonshadow) werd Henri Hutten derde.

De winnaar in de openklasse moest komen uit een kopgroep van drie. Manon Alting – Veerman met Westbourne Hallmark (v. Hurstwood Sunbeam), Rianne Kimenai met Eagle’s Performer (v. Heartland Propet) en Dion ten Berge met Noddyvyse Casanova). In deze volgorde werd afgereden voor de finale. Het was Noddyvyse Casanova die in een heel mooi tempo elke beweging hoog en ruim afmaakte. Hij zakte in de achterhand en heeft het halsje er goed op staan. Hij bleef contant showen en won de wedstrijd. Rianne Kimenai weet Performer steeds vaker naar een hoge klassering te brengen en werd sterk tweede. De bruine pony heeft de typische snelle Hackney bewegingen en kijkt er mooi overheen. Voor de 19-jarige Westbourne Hallmark gaan de jaren meer en meer tellen en kon niet meer brengen wat hij in de eerste omloop liet zien. Het werd een derde plaats.

De keuze van Manon Alting – Veerman om Black Promisse in de damesklasse te starten was dan ook een logische. Vier van de zes dames reden de finale en het was opnieuw de zwarte Promisse die de ereronde aan mocht voeren. Voor Louise Pieters en The Sky is the Limit was er opnieuw een tweede prijs. Rianne Kimenai en Eagle’s Performer werden nu derde voor zus Femke Kimenai met Stefke-H (v. Sunbeam Vindicator) van Jos Havermans. Manon won ook de extra prijs voor het schoonste geheel.

Tekst & Foto: Geert Bouius