Ardingly’s Hot Chocolate verslaat Here I Am in Bennekom

22-05-2023

De kasteelweide rondom Landgoed Hoekelum in Bennekom was Hemelvaartsdag het toneel van een prachtig concours hippique waar ook de nationale Hackneyrijd(st)ers hun paarden mochten showen aan een breed publiek.

De limietklasse kleine maat stond ’s morgens al vroeg op het programma met het maximum van maar liefst vijftien deelnemers. Een kopgroep van zeven pony’s reed de finale en daarin wist Anneke Borkent met Luddington Hi Five (v. Westbourne Hi Tech) van de gebroeders Rast de overwinning te pakken. Dit ging ten kostte van Lambertus Huckriede met zijn nieuwe pony Brookfield My Prince (v. Aghaderg Money Or Your Life) van P. Peters uit Engeland. Als derde kon Els D’Achard van Enschut de actievolle Heartland Incredible (v. Heartland Moonshadow) van de Amerikaanse eigenaar Kay Marschel opstellen en met Noddyvyse I am Here (v. Heartland Propet) werd Amy Tewis vierde. Vijfde werd Kees Krijnen met Amerdijke’s Angel (v. Sunbeam Vulcan). Hierna volgde Dirk Jan Beijerinck met Betuwe’s Magic Mystery (v. Nikie uit Laren op plek zes en Willeke Rozendaal sloot de rij overrijders met Noddyvyse One and Onely (v. Sunbeam Star Step).

De Hackney’s grote maat waren ook goed vertegenwoordigd en dat leverde een volle limietklasse op. De vijf besten reden nogmaals af voor de hoogste prijzen en het was Lambertus Huckriede met de debuterende hengst Sallandt’s Long Train Running (v. Renvyle The Real Deal) die als winnaar uit de bus kwam. Enigszins verrassend was dit wel omdat nationaal kampioen Black Sparrow (v. Sir Arie) van de familie Van Nispen en gereden door Gijs Rozendaal minimaal gelijkwaardig was in zijn optreden. De jury vond de winnaar meer knieactie hebben en vrijer in de houding zijn. Derde werd Peter Lijffijt met Plain’s Masterpiece (v. Plain’s Question Mark). Hierna volgden Mark de Groot met Eclpise Greatest Dancer (v. Sir Arie) van Mom en Lubbert van Oene met Magic Special Lady (v. Eclipse Flash Dance) van de combinatie Kuyters/van Hezel.

De ereklasse grote maat werd in één keer geplaatst en het was Mark de Groot met Eclipse Grasshopper (v. Brookeborough Flash Jack) van Jos Mom die op kop werd geplaatst. De zwarte hengst bleef mooi in balans en maakte elke pas actievol af. Dirk Jan Beijerinck werd met Plain’s Beau (v. Plains Black Magic) goede tweede en hield Lambertus Huckriede met Ardingly’s Black is Black (v. Wentworth Ebony) achter zich.

De ereklasse kleine maat stond van tevoren al bol van de spanning want de eerste confrontatie tussen Els D’ Achard van Enschut met Here I Am (v. Heartland Bust Your Buttons) van Willen van Wanrooy en Anneke Borkent met Ardingly’s Hot Chocolate (v. Eclipse Hurricane) van de gebroeders Rast was aanstaande. Twee geweldige pony’s die al lange tijd ongeslagen zijn. Drie van de negen deelnemers werden uitgenodigd om nogmaals af te rijden, maar eigenlijk hadden dit alleen beide genoemde pony’s kunnen zijn omdat het daartussen ging. Niets ten nadele van Bud Bongers met Five Oaks Amigo (v. King ’s Bandelero), want die liep een hele sterke wedstrijd maar zou altijd derde worden. Beide rijdster haalden alles uit hun pony, waarbij Here i Am bijzonder ruim en actievol rondging. Hot Chocolate doet het hele anders en loopt met een hoge knieactie en veel zelfhouding. Hierin verschillende bij kemphanen wezenlijk. De jury koos uiteindelijk voor de pony die het meeste spektakel op de mat legde en de meeste natuurlijke manier van bewegen heeft. Dat was Ardingly’s Hot Chocolate.

Els D’Achard won wel de damesklasse met Heartland Heartbreaker (v. Heartland Moonshadow) en nu werd Anneke Borkent tweede met Brookfield May Way (v. Aghaderg Brookfield). Five Oaks Amigo werd opnieuw derde, nu met Yvonne van Velsen aan de leidsels.

Lambertus Huckriede pakte met zijn gelegenheidsspan Brookfield Olympic Dreams (v. Aghaderg Brookfield) en Luddington Hi Five de overwinning bij de tweespannen. Heel keurig tweede werd debuterend spanrijder Gert Wouters met May Fairytale (v. Benthof’s Amir) en Leyrun Handsome (v. Jim). Jan Jordans volgde op de derde plaats met Eagle’s Pocket Rocket (v. X-treme) en Eagle’s Daylight (v. Heartland Sky Lark).

Foto & Tekst: Geert Bouius