Arbiter plaatst Here I Am boven Ardingly’s Hot Chocolate

20-07-2023

De Hackney rijders waren afgelopen zaterdag 15 juli massaal naar Houten afgereisd om deel te nemen aan het concours van de Stichting De Gouden Bolhoed. Onder prachtige weersomstandigheden werd er fel gestreden om de prijzen.

In de lage limietklasse met elf deelnemers kregen vijf een herkansing. Winnares werd Anneke Borkent met de bruine hengst Luddington Hi Spec (v. Westbourne Hi Tech), die met veel actie en front door de baan ging. Tweede werd Kees Kimenai met de talentvolle Eclipse Sunrise (v. Eclipse Moviestar) en met BrookfieldMy Prince (v. Aghaderg Money Or Your Life) van P. Peters werd Lambertus Huckriede derde.

De tussenlimiet ging naar Roel Smits met de actievol bewegende Conviction’s Morning Sky (v. Heartland Moonshadow). Hij kreeg de voorkeur boven Ardingly’s Brookfield (v. Brookfield May Way) van en met Kees Kimenai. Joop Schaap had Heartland Texman (v. Heartland Moonshadow) nu goed in balans en dat leverde hem de derde plaats op.

Anneke Borkent zegevierde ook in de hoge limietklasse, nu met Luddington Hi Five (v. Westbourne Hi Tech) van de gebroeders Rast. De bruine hengst onderscheidde zich door zijn krachtige afdruk en hoge actie. Er was een tweede plaats voor Willeke Rozendaal met Noddyvyse One and Onely (v. Sunbeam Star Step) en Kees Krijnen bereikte met de talentvolle Amerdijke’s Angel (v. Sunbeam Vulcan) de derde plek.

De ereklasse kleine maat werd beslist door de arbiter. Anneke Borkent met Ardingly’s Hot Chocolate (v. Eclipse Hurricane) van de gebroeders Rast en Els D’Achard van Enchut met Here I Am (v. Heartland Bust Your Buttons) van Willem van Wanrooij, streden op het scherpst van de snede om de eerste plek. De manier van bewegen van beide top Hackney’s is moeilijk te vergelijken en dan komt de term “smaak” om de hoek kijken. Here i Am was in de voorhand ruimer dan Hot Chocolate en dat gaf voor de arbiter de doorslag om Here i Am op kop te plaatsen. Als derde mocht Roel Smits opstellen met Conviction’s Challenger (v. Carlos van de Wormink).

In de damesklasse kwamen Borkent en Hot Chocolate wel weer op kop. Nu werd D’Achard tweede met Heartland Heartbreaker (v. Heartland Moonshadow) van Van Wanrooij. Yvonne van Velsen wist de derde prijs te bemachtigen met Five Oaks Amigo (v. King’s Bandelero) van Bud Bongers en won ook de extra prijs voor het schoonste geheel.

De limietklasse grote maat was met vier deelnemers niet groot maar om de winnaar eruit te halen bleek toch lastig voor de jury.  De arbiter moest beslissen tussen Mark de Groot met Eclipse Greatest Dancer (v. Sir Arie) van Jos Mom en Gert Wouters met Tivoli Sir Winston, een nakomeling van Renvyle The Real Deal.  Beide paarden hebben veel beweging in huis waarbij de aansprekende en opvallend gekleurde Sir Winston iets meer uitstraling heeft.  De overwinning had hem zeker niet misstaan maar de arbiter besliste in het voordeel van de zwarte Greatest Dancer.

De overwinning in de ereklasse grote maat wist De Groot veel overtuigender binnen te halen met Eclipse Grasshopper (v. Brookeborough Flash Jack). Ook deze hengst is van Jos Mom. Gijs Rozendaal eiste met Black Sparrow (v. Sir Arie) van de familie Van Nispen de tweede plaats op en met Plain’s Beau (v. Plains Black Magic) werd Dirk Jan Beijerinck derde.

Net als de eerste rubriek van de dag werd ook de laatste rubriek gewonnen door stal Huckriede.  Met Brookfield May Way en Brookfield Olympic Dreams, beide van Aghaderg Brookfield, won Lambertus Huckriede tweespannen. Gert Wouters werd tweede met Leyrun Handsome (v. Jim) en May Fairytale (v. Benthof’s Amir). Heel keurig gereden was de derde plaats voor Gerard Meulemeesters met zijn gelijke span Millmasters Filly (v. Rooy ’s Tooske) en Millmasters Guubranie (v. Heartland Acclaim).

Tekst & Foto: Geert Bouius