Vierde nationale titel voor Here I Am

16-09-2021

Tijdens het grote nationale tuigpaarden en Hackney concours in Luttenberg, zaterdag 11 september, behaalde Els D’ Achard van Enschut voor de vierde keer op rij het nationale kampioenschap voor hackney’s kleine maat met de onverslaanbaar geachte Here I Am (v. Heartland Bust Your Buttons) van de gebroeders van Wanrooij uit Tilburg.

De zes beste ereklasse hackney’s van Nederland gingen de strijd met elkaar aan waarin titelverdediger Here I Am opnieuw de grote favoriet was. De bruine hengst, die vanuit een sterke achterhand bijzonder veel ruimte ontwikkelde in de voorhand had geen zwakke punten en liep een foutloze koers. Vier pony’s werden uitgenodigd voor de verplichte stand show waarin Anneke Borkent met Brookfield May Way (v. Aghaderg Brookfield) de spits afbeet. Ook deze bruine hengst was in vorm en liet een hoge knieactie zien en was bijzonder mooi in het front. Met Leyrun Headliner was Ilse Sweens de volgende. Headliner verkeerde ook in topvorm en liet veel actie zien, ging voor en achter hoog van de grond. Lambertus Huckriede wist met Noddyvyse Magic Moment (v. Heartland Prophet) van de gebroeders Rast ook alles uit de kast te halen waarbij de pony ook een hoge actie ontwikkelde. Hij deed dit ook in een mooie houding. Here I Am liep een foutloze stand-show en daarmee leek de titel al binnen. Toch wilde de jury de drie besten nog een keer tegen elkaar zien. Dit waren Headliner, Magic Moment en Here i Am. Het maakte allemaal niet uit voor Here i Am, nog eenmaal liet hij zien waarom hij de kampioenstitel verdiende. Magic Moment werd reserve kampioen en Headliner werd derde.

Amy Tewis won bij de dames het dameskampioenschap met Noddyvyse I am Here van haar opa J. van Kooten. De hengst is een loopmachientje waarbij de hals er bijzonder mooi op staat. In de voorhand gaat de hengst hoog en ruim.  Met Highway’s Dream Boy (v. Star Dancer) van Wim Schutte werd Inge Jansen heel mooi tweede voor Margo Arends met de hoog van de vloer gaande Eclipse Soultrain (v. Eclipse Moviestar).

Bij de Young Riders reed Amy Ardingly’s Hot Chocolate van stal Huckriede naar het kampioenschap. Ze won nipt van Femke Kimenai met Stefke-H (v. Sunbeam Vindicator) van Jos Havermans, die ook in grote vorm was. Volgens de jury zaten de eerste twee kort bij elkaar. Hot Chocolate doet alles zonder hulpmiddelen en Stefke had een opzetje op. Derde werd Jopie Schaap met Heartland Magic Man (v. Heartland Equality, die niet zo sterk begon, maar dit in de stand show herstelde. Vijf deelnemers reden de stand show waarin Jarin Vos met May Pleasure (v. Mistral) van A. Rast, vierde werd en Naomi Mouw vijfde met Eclipse Formidable (v. Eclipse Extremist) van Jarin Vos.

In de ereklasse was Amy Tewis dichtbij haar derde overwinning met Conviction’s Black Nobility (v. Noble Rebel) maar het was Henri Hutten met Noddyvyse Casanova (v. Sunbeam Something Special) die met de overwinning aan de haal ging. Casanova is in type mooier en liet een constante show zien. Anneke Borkent won de damesklasse met Brookfield Olympic Dreams (v. Aghaderg Brookfield) voor Els D’Achard van Enschut met Heartland Heartbreaker (v. Heartland Shadow) en Emmy Hoogendoorn met Sambouca (v. Star Dancer).

Gijs Rozendaal wist met Black Sparrow (v. Sir Arie) van de gebroeders Van Nispen weer de openklasse grote maat te winnen. De deftige Sparrow heeft veel trek in de benen en laat veel ruimte zien. Black Benson (v. Wentworth Ebony) is spectaculairder over de benen in handen van Demi van Nispen, maar was niet constant genoeg voor de winst. Mark de Groot eindigde met Eclipse Grashopper (v. Brookeborough Flash Jack) eindigde in de herkansing als derde.

 

Geert Bouius.