Spectaculaire Heinhuis Royal Dance debuteert met overwinning

22-07-2021

Op het terrein rondom de Zilfia’s Hoeve van de familie van der Maat in Houten vond afgelopen zaterdag voor de vijfde keer het Gouden Bolhoed concours plaats. De Hackney rijders waren massaal aanwezig en dat leverde volle rubrieken op met een aantal hele mooie winnaars.

De dag begon met de lage limietklasse kleine maat waarin een aantal zeer talentvolle Hackney pony’s aan de start kwamen. De top-3 bestond uit jonge hengsten die dit voorjaar werden ingeschreven in het Hackney Stamboek.  Zes pony’s werden uitgenodigd om nogmaals af te rijden voor de prijzen met voorop Anneke Borkent met Luddington Hi Five (v. Westbourne Hi Tech) van de gebroeders Rast. Deze bruine hengst liet veel knieactie zien en heeft het halsje er mooi opstaan. De overwinning ging naar Jan de Rooij met Heinhuis Royal Dance (v. Heemhoeve ’s Prince Caspian) van Frits Heinhuis. Een pony met verschrikkelijk veel beweging waarbij de achterbenen bijna de buik aantikten . Hij loopt helemaal op eigen benen en doet dat met een mooi front. Anneke Borkent werd tweede voor Lambertus Huckriede met Dutchman ’s Hannibal (v. Westbourne Hallmark) van ook de gebroeders Rast. Ook een jonge hengst met veel actie en houding maar even minder vast in zijn prestatie. Met Noddyvyse One and Only (v. Sunbeam Star Step) gaf Willeke Rozendaal neer dan goed partij en werd vierde voor Frank Arends met een ook actievol bewegende Eclipse Double Dutch (v. Eclips Moviestar) van de familie Mom. Bud Bongers sloot de rij met Bentley (v. Eclipse Midnight King).

De tussen limietklasse voor de kleine maat ging na overrijden naar Johan Borkent met de bij tijd en wijle apart bewegende May Pleasure (v. Mistral).  De zuiver bewegende Heartland Incredible (v. Heartland Moonshadow) werd tweede voor Werner Sweens met Maroanka’s Bellisimo, ook van Heartland Moonshadow. Dirk Jan Beijerinck kon hierna Betuwe ’s Magic Mystery (v. Nikie uit Laren) opstellen, nog net voor Anton Ebbelaar met Uniek (v. Iron Mike). Uniek begon sterk aan de wedstrijd  maar kon dit in de finale niet volhouden. In de hoge limiet kleine maat liep ook veel kwaliteit en in de finale met zes leken Anneke Borkent en Noddyvyse I am Here van de combinatie Huckriede/ van Kooten de beste papieren te hebben voor de overwinning. Het was echter stalgenoot Ardingly’s Hot Chocolate (v. Eclipse Hurricane) met Lambertus Huckriede die won. Borkent werd tweede na arbitraire beslissing met Bud Bongers en Five Oaks Amigo (v. King’s Bandelero) die derde werden. De altijd sterk hoog van de vloergaande Eclipse Soultrain (v. Eclipse Moviestar) had de eerst omloop te veel energie verspeelt en werd vierde. Joop Schaap werd vijfde met Heartland Magic man (v. Heartland Equality) en Roel Smits eindigde met Conviction’s Don Juan (v. Mistral) als zesde.

De ereklasse was na overrijden met vijf wel voor Anneke Borkent, nu met de deftige Brookfield May Way (v. Aghaderg Brookfield). De heel sterk en ruim bewegende Leyrun Headliner (v. Rocky) werd met Werner Sweens tweede voor Amy Tewis met Conviction’s Black Nobility (v. Noble Rebel)  die bijzonder veel actie liet zien. Bud Bongers werd vierde met Five Oaks Wild Fire (v. Heartland Bust Your Buttons). Een sterk rubriek waarin Roel Smits met Conviction’s Challenger (v. Carlos van de Wormink)  vijfde bleef.

De limietklasse grote maat was met negen deelnemers goed bezet en werd gewonnen door Demi van Nispen met Brookfield One and Only van Peters uit Engeland. De meeste opvallende Hackney was overigens de zeer deftige Black Sparrow (v. Sir Arie) van de gebroeders Van Nispen en voorgesteld door Gijs Rozendaal. Fijngebouwd,  rijk in het front met een aansprekend hoofd waren de exterieur kenmerken, maar ook in beweging liet hij veel afdruk en actie zien. Black Sparrow werd uiteindelijk derde, ook nog achter Lambertus Huckriede met Ardingly’s Black is Black (v. Wentwort Ebony) van dezelfde Peters uit Engeland. Rob D’ Achard van Enschut reed Richie (v. Ingfield Murdoch) van de combinatie Van Hezel/Kuijters heel constant naar de vierde plek en als vijfde eindigde Mark de Groot met de veel beter kunnende Eclipse Grasshopper (v. Brookeborough Flash Jack) van Jos Mom.

Ook in de ereklasse grote maat was Demi van Nispen winnares met Black Benson DVN van haar opa J.P. van Nispen). De zwarte Benson haalt alles uit de kast en gaat met krachtige bewegingen door de baan. Achter sterk en voor hoog en ruim zijn de ingrediënten waarmee hij de concurrentie verslaat. Zonder overrijden werd Dirk Beijerinck tweede met Plain’s Beau (v. Plain’s Black Magic) en Lambertus Huckriede derde met Tivoli Ebony (v. Wentworth Ebony).

De damesklasse reden vier combinaties de finale waarbij Anneke Borkent en Brookfield Olympic Dreams (v. Aghaderg Brookfield) hun voorlopige eerste plaats omzetten in een definitieve. Vrij onbedreigd marcheerde de parmantige Olympic Dreams naar de overwinning. Demi van Nispen klom van de vierde naar de tweede plaats met Black Benson die zijn debuut maakte voor de tweewielige dameskar. Dit ging ten kostte van Ilse Sweens met Leyrun Headliner die derde werd voor Margo Arends met Eclipse Soultrain.

Bij de Young Riders zegevierde Amy Tewis met de constant en fraai acterende Noddyvyse I am Here. Tweede werd Femke Kimenai met Stefke-H (v. Sunbeam Vindicator) van Jos Havermans en Jarin Vos reed May Pleasure naar het derde geld.

De hackneyrijders namen afscheid van het publiek met een kleine tweespanrubriek die werd gewonnen door Werner Sweens met Leyrun Headliner en – Tourmaline voor de spannen van Lambertus Huckriede en Harry Burghoorn.

Geert Bouius