Dion ten Berge verrassende winnaar met Tivoli Sunday Boy.

12-08-2021

Op het eerste nationale aanspannen tuigpaarden concours bij de HJC-manege afgelopen zaterdag in Tolbert zorgde de 22-jarige Dion ten Berge voor een daverde verrassing in de openklasse grote maat. Hij reed zijn eerste wedstrijd met de 20-jairge dekhengst Tivoli Sunday Boy (v. Birkhouse Billy) en wist deze gelijk te winnen.

De openklasse grote maat kende negen deelnemers en was daarmee goed bezet. Na de eerste omloop werd Ten Berge als eerste binnen geroepen en moest daarna overrijden met drie zeer talentvolle en veel jongere hackney’s.  Black Sparrow  (v. Sir Arie) van de gebroeders Van Nispen wordt gereden door Gijs Rozendaal, en is een hele deftige verschijning die de hals er bovenop heeft staan.  Demi van Nispen presenteerde deze keer  Brookfield One and Only (v. Wentworth Ebony) van J. Peters uit Engeland en Mark de Groot maakte de finale compleet met Eclipse Grasshopper (v. Brookeborough Flash Jack) van Jos Mom. Sunday Boy liep met veel kracht in de benen en had veel ruimte in de voorhand. Daarbij bleef hij mooi vierkant. Dit was voor de jury voldoende de debuterende Dion ter Berge op de eerste plaats te zetten. De arbiter zette daarna Black Sparrow op de tweede plaats voor Eclipse Grasshopper, derde, en One and Only.

De eerste wedstrijd van de dag was de lage limietklasse waarin twaalf deelnemers afreden voor de prijzen. De helft kreeg een uitnodiging nogmaals af te rijden en toen spitste de strijd voor de overwinning zich toe op Willeke Rozendaal met Noddyvyse One and Only (v. Sunbeam Star Step) en Lambertus Huckriede met Dutchman ’s Hannibal (v. Westbourne Hallmark) van de gebroeders Rast. Beide pony zijn bijzonder actievolle  en deden weinig voor elkaar onder. De jury koos uiteindelijk voor Dutchman’s Hannibal vanwege zijn vrijere optreden zonder opzet. One and Only werd in iets te hard gereden en werd tweede. Anneke Borkent en Luddington Hi Five (v. Westbourne Hi Tech) werden derde voor Bud Bongers met Bentley (v. Eclipse Midnight King). Frans Arends en Eclipse Double Dutch (v. Eclipse Moviestar) werd vijfde en Kees Kimenai en Sir Frans (v. Iron Mike) zesde.

In de hoge limietklasse kleine maat opnieuw een kopgroep van zes. Het was Lambertus Huckriede die weer het oranje rozet pakte en wel met de hoog van de vloer gaande Ardingly’s Hot Chocolate (v. Eclipse Hurricane). Voor plek twee werd de hulp van de arbiter ingeroepen en die zette Anneke Borkent met Noddyvyse I am Here (v. Heartland Propet) op de tweede plaats waarmee Frank Arends automatisch derde werd met Eclipse Soultrain (v. Eclipse Moviestar) van Jos Mom. Met Five Oaks Amigo (v. Kings Bandelero) werd Bud Bongers keurig vierde voor George Borkent met Trientsje van de Wormink (v. Carlos van de Wormink) van A.J. Kappert en broer Johan Borkent werd zesde met May Pleasure (v. Mistral).

Met Here I Am van W. van Wanrooij werd Els D’Achard van Enschut winnares van de ereklasse kleine maat. Met een hoog en ruim wegzettend voorbeen en bijzonder sterke achterhand was de bruine de onbetwiste winnaar. De arbiter werd ingezet voor de tweede plaats. Het ging tussen Lambertus Huckriede met Noddyvyse Magic Moment (v. Heartland Propet) van de gebroeders Rast en Willeke Rozendaal met de uit Engeland afkomstige Seamair Showman (v. The Postmaster). Twee verschillende pony’s, de eerste met veel knieactie, de tweede met meer ruimte in de voorhand. Het werd Magic Moment voor Showman. Vierde in deze finale met zes hele beste pony’s werd Anneke Borkent met Brookfield May Way (v. Aghaderg Brookfield) en Femke Kimenai mocht Stefke-H (v. Sunbeam Vindicator) van Jos Havermans daarna opstellen.

De damesklasse werd in een donkere onheilspellende sfeer verreden omdat een zware onweersbui op uitbarsten stond.  De jury nam een wijs besluit door de dames in één keer te plaatsen en dus was de winst voor Anneke Borkent met Brookfield Olympic Dreams (v. Aghaderg Brookfield) van de combinatie Huckriede/Peters. Met Heartland Heartbreaker (v. Heartland Moonshadow) won Els D’ Achard van Enschut het schoonste geheel en werd tweede in de wedstrijd voor Margo Arends met Eclipse Soultrain. Nadat de prijzen en bloemen waren uitgereikt verlieten de paarden  snel de baan om een droog heenkomen te zoeken. Na een korte wachttijd besloot de organisatie het concours te stoppen met het oog op de veiligheid voor mens en dier.

 

Tekst: Geert Bouius

Foto: Johnny van Ingen